Teak is het nieuwe grenen!

Grenen hout was vooral populair in de jaren tachtig en begin jaren negentig. In de afgelopen 10 jaar is teak een stuk populairder geworden.

De vele voordelen van teak ten opzichte van grenen

  • Teak is kwalitatief beter hout dan grenen, het is een stuk sterker en kan veel beter tegen een stootje
  • Het is niet mogelijk om grenen buiten te laten staan in de regen en de zon. Met de juiste behandeling is dat wel mogelijk met teak.

Grenen is uit, teak is in

Teak is het nieuwe grenen! Grenen heeft tegenwoordig een enigszins oubollige uitstraling. Natuurlijk kun je wel nog “hippe” grenen meubelen kopen bij Ikea, maar dat is wel een andere prijs/kwaliteitsverhouding, niet iets dat decennia meegaat.

Teak

Koloniale kasten, tafels en dressoirs bestaan vaak uit een uniek houtsnijwerk, afgewerkt met ornamenten. In de koloniale tijd ging veel aandacht uit naar de voorraad- en vitrinekasten die in de grote hal van het huis stonden. De porselein- en itrinekasten werden voorzien van glazen deuren om de serviezen goed te laten zien. Koloniale meubelen zijn van verschillende hardhoutsoorten gemaakt, maar de meest voorkomende is teakhout, zeker voor wat betreft de meubels uit Indonesië. Teak is van oorsprong een blanke houtsoort, maar kan na behandeling ook heel donker zijn. Een paar jaar geleden was vooral het donkere teak erg in, tegenwoordig is blank teak in. Niet vreemd, aangezien blank teak veel weg heeft van grenen. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee houtsoorten: teak vergt veel aandacht en is onderhoudsgevoelig. Het hout scheurt en springt snel, en trekt bij wisselende weersomstandigheden krom. Toch zijn het de oneffenheden die teak hout zijn charme geven. Wie van recht en symmetrisch houdt, zal niet snel een koloniaal meubelstuk in huis halen: scheurtjes mogen in deze meubelen en onderstrepen juist het exclusieve karakter.

Onderhoud

Om te voorkomen dat teak hout zo min mogelijk krom trekt en uitdroogt, is het noodzakelijk dat u een aantal voorzorgsmaatregelen treft. Door het meubel waterpas te stellen, heeft de constructie minder te leiden en zal het hout minder snel scheuren en/of kromtrekken. Daarnaast is het belangrijk dat uw huis de juiste luchtvochtigheid heeft, zodat het krimpen en uitdrogen tot een minimum wordt beperkt. Indien u het gevoel hebt dat uw huis een lage luchtvochtigheid heeft, is het aan te bevelen om een hygrometer aan te schaffen. Met dit apparaat kunt u de luchtvochtigheid aflezen. Is deze te laag, dan kunt u deze verhogen door bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming te hangen of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. Daarnaast kunt u een kom water in of onder het meubel te zetten om uitdroging te voorkomen. Houdt deuren en laden goed gesloten zodat het hout minder kan gaan werken.Naast deze voorzorgsmaatregelen, is het raadzaam om het meubel één of tweemaal per jaar met bijenwas te behandelen. Het in de was zetten met bijenwas is een makkelijke oppervlaktebehandeling die een goede en slijtvaste beschermlaag geeft. Indien het hout vuil is of beschadigingen heeft, kunt u het meubel eerst licht met fijne staalwol schuren (let op dat u nooit dwars, maar altijd in de nerfrichting schuurt). Breng de was hierna met een doek of stijve kwast op. Wrijf de was na 24 uur uit met een doek of panty. Herhaal dit tot er een goede, gelijkmatige laag is ontstaan. Verminder de hoeveelheid was bij elke volgende laag, maar besteed wel meer tijd aan het uitwrijven. Een laatste advies: kijk bij de aanschaf van een koloniaal meubelstuk goed naar de staat en kwaliteit van het hout. Door het vervoer vanuit Indonesië heeft het hout soms veel te lijden. Doordat er in Indonesië een hogere luchtvochtigheid heerst, heeft het hout daar veel vocht opgenomen. Dit teveel aan vocht gaat het hout in Nederland afgeven aan zijn omgeving, waardoor het kan gaan krimpen en scheuren.

Koloniale meubelen

Oud, gespleten, maar toch heel trendy. Waren grenen meubelen een paar jaar geleden nog een hype, nu lijken koloniale meubelen massaal de wereld te veroveren. Met de hand gemaakt en onderhoudsgevoelig, maar bovenal zijn de schitterende koloniale meubelen een sieraad in uw woning. En het motto luidt: hoe ouder, hoe beter! Koloniale meubelen, de naam zegt het eigenlijk al, zijn meubelen afkomstig uit een voormalige kolonie. De meubels worden en werden voornamelijk met de hand gemaakt. Daardoor is niet alles even recht en strak, maar juist deze onregelmatigheid is een van de karakteristieke eigenschappen. Er zijn importeurs die oude meubelen uit Indonesië halen om hier op te knappen, anderen laten de meubels in de kolonie zelf opknappen, en weer anderen geven (Indonesische) ambachtslieden de opdracht om een ‘nieuwe’ collectie te maken. Nieuwe collecties zijn voornamelijk vervaardigd uit oude bouwmaterialen uit de koloniale tijd. Zo worden van kozijnen en luiken onder andere kasten, tafels, stoelen en zelfs tuinsets gemaakt. De met de hand bewerkte meubelen maken koloniale meubelstukken uniek: van een koloniaal meubelstuk zult u nooit twee geheel dezelfde exemplaren tegenkomen

Teakmeubelen.nl is één van de betere meubelspeciaalzaken in Nederland, en zoals u al uit de naam kunt opmaken is het bedrijf gespecialiseerd in teak.